Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Stresszoldás

 

"A stressz az élet sava-borsa" - mondta Selye János, a stressz neves kutatója. Mégis van, hogy úgy érezzük, hogy összecsapnak a fejünk felett a hullámok.

 

Kétféle stressztípus létezik. Az eustressz, amelytől szinte szárnyakat kapunk, és a distressz, amely felőröl lelkileg és testileg egyaránt. Az eustressz, bármennyire is jó hatásúnak érezzük, túlzott mértékben munkamániát, kiégést (burn-out) is okozhat. A distressz hatásai ismertebbek: pszichésen túlhajszoltság, kimerültség, depresszió, szorongás, frusztráció, agresszió, testi szinten pedig minden szervünk érintett, de kiváltképpen a szív-, és érrendszer, az emésztő-szervrendszer, a légzőrendszer, a bőr. Bárhogyan is legyen, a stresszt kezelni kell.

 

 

A stresszoldás során a stresszes helyzetek ellenpontját teremtjük meg. A stressznek kitett lélek és szervezet megnyugszik. A rendszeres stresszoldás hosszú távon érezteti hatását.

 

 

Relaxáció, meditáció

 

A relaxáció és a meditáció során ellazítjuk testünket, lecsendesítjük gondolatainkat, ezzel ellensúlyozzuk a napi rohanást, idegeskedést. 5-10 perc relaxáció felérhet néhány óra alvással.

A meditációnak többféle célja is lehet a test és az elme ellazításán felül. Segítségével "kitakaríthatjuk" lelkünket, elengedhetünk számunkra terhes gondolatokat, impulzusokat, és erősíthetjük önmagunkat.

 

 

Hogyan zajlik az igényekre szabott stresszoldó foglalkozás?

(egyéni és csoportos formában is) 

 

Első lépésként a résztvevők pár mondatban elmondják azt a stresszforrást, ami a megelőző napokban a leginkább zavaró volt számukra.

 

Ezen elmondások után kerül kiválasztásra egy zeneszám, amelyet a résztvevők meghallgatnak, és elmondják azzal kapcsolatos gondolataikat, asszociációikat, a képeket, vagy a filmet, amelyet a zene előhívott belőlük.

Mindezek után kerül sor a relaxációra, vagy a meditációra. A relaxáció, vagy a meditáció fajtáját a csoport aktuális problémái határozzák meg.

 

Fentiek okán minden foglalkozás más és más. Minden alkalommal egyedi igények alapján kerül kiválasztásra a megfelelő zene és a megfelelő relaxáció, vagy meditáció.

A résztvevők sokfélék, és sokféle problémával érkeznek, de minden csoportra megtalálható adott időben és helyzetben az a stresszoldási technika, amellyel a sokféle stressz együttesen kezelhető.

 

Mind az egyéni mind a csoportos stresszoldás résztvevői kapnak egy gyors stresszoldási listát, amit a hétköznapokban gyorsan be lehet vetni a stresszes helyzetekben, amikor nincs lehetőség hosszabb relaxációra.

 

Várom jelentkezését.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.