Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mediáció

Kép A konfliktust sokféleképpen meghatározhatjuk, attól függően, hogy milyen aspektusokat helyezünk előtérbe. A lényege azonban mindenképpen egy eltérés, ami többnyire két fél nézete, véleménye között áll fenn, de belső konfliktus is létezik, amely két gondolati tartalom, vagy "értelem és érzelem" között feszül. A mediáció két ember, vagy szervezet konfliktusa esetén hívható segítségül.

 

Miért jobb a mediáció, mint a per?

 

 

 

Per esetén harmadik személy dönt valamelyik vitában álló fél javára a másik ellenében. Egy per évekig is elhúzódhat, és az egyik fél vesztesként kerül ki belőle. A vesztes úgy érzi, hogy nem értették meg, önbecsülése sérülhet.

A mediáció során a felek maguk döntenek a probléma megoldásáról.   A mediátor segíti őket abban, hogy mindegyikük azonos módon és mértékben kerüljön meghallgatásra, Képmindegyiküknek azonos esélyt biztosít a megoldás kialakítására, egyik fél sem élvez előnyt, vagy szenved hátrányt. A mediáció célja, a per győztes-vesztes kimenetelével szemben a győztes-győztes felállás. Ez évekig tartó eljárás helyett néhány ülés keretében történik.

Egy további lényeges különbség, hogy a per az egyik fél számára kényszer, míg a mediációban a felek önkéntesen vesznek részt.

A mediáció nem törekszik a résztvevők kibékítésére. Az eljárás tárgya a fennálló probléma mindegyik fél számára megfelelő megoldása a felek megfelelő kommunikációjának biztosításával. A mediátor a folyamatért, és nem annak tartalmáért felel. Feladata a konfliktusban álló feleknek a megoldás felé való terelése a pártatlanságnak a teljes folyamat alatt való fenntartásával.

 

Mediáció többféle konfliktus esetén alkalmazható sikeresen:

Családi mediáció www.faro.eoldal.hu/cikkek/mediacio/famim.html

Munkahelyi mediáció www.faro.eoldal.hu/cikkek/mediacio/jobmed.html

Személyes konfliktusok mediációja www.faro.eoldal.hu/cikkek/mediacio/privat.html

Iskolai mediáció www.faro.eoldal.hu/cikkek/mediacio/sulim.html

              Az iskolai mediáció egy speciális válfaja a diákmediátorok

              működése www.faro.eoldal.hu/cikkek/mediacio/diakmediator.html

Interkulturális mediáció www.faro.eoldal.hu/cikkek/mediacio/intem.html

Művészeti mediáció www.faro.eoldal.hu/cikkek/mediacio/artmedi.html

Gazdasági mediáció www.faro.eoldal.hu/cikkek/mediacio/economedi.html

 

Kérjen tanácsot, hogy konfliktusa mediálható-e. Kiképzett mediátoraink készségesen álnak rendelkezésükre.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.